Image

KONFERENCIERER

This image for Image Layouts addon

Maz Jobrani

Den iransk-amerikanske komikern och skådespelaren Maz Jobrani har länge underhållit både amerikansk och internationell publik. Med humor lyfter han tunga ämnen som fördomar och stereotyper. Inte minst i hans bok ”I’m not a terrorist but I’ve played one on TV”. Förutom böcker, stand-up, TED talks och radioprogram så är Jobrani även medgrundare till komediturnén ”Axis of Evil”, och hans komedi-shower har sänts på Comedy Central, Showtime och Netflix.
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Azadeh Rafiei

Azadeh Rafiei är en Londonbaserad programvärd för Manoto TV, en internationell persiskspråkig underhållningskanal. De senaste sju åren har Azadeh synts i rutan på programmen Manoto+, The Fit Show och är för närvarande programledare för Gap Time som sänds varje torsdag. Nu får vi se och underhållas av henne på Skansen istället. Det är en ära!
Videoklipp

ARTISTER

This image for Image Layouts addon

Sattar

Sattar, är en prisbelönad pop-tenor, Oratorio Singer, som i oktober 2005 fick två ärofyllda Golden Lioness Awards från The World Academy of Arts, Literature och Media - WAALM i Budapest.
Med en över 50 år lång karriär full av berömmelse världen över firar i år Sattar in våren med Eldfesten på Skansen. Publiken kommer att få njuta av några av artistens 60 världshits, som bland annat inkluderar Goleh Sangam och Shahzdeh Khanoom.
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Rahim Shahriari

Rahim Shahryari är en mångsidig, välkänd musiker från Iran. Han spelar ett mycket gammalt, traditionellt instrument som heter "Qarmon" (Gharman), även känt som det ursprungliga instrumentet för Accordion. Han har en bred popularitet i Iran, Azerbajdzjan, Europa och Nordamerika, och är mest känd för att stå för ett nytt musikaliskt uttryck där traditionell musik blandas med poptoner från idag. 
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Niaz Nawab

Niaz Nawab är en mycket begåvad sångerska, kompositör och instrumentalist. Hennes egenproducerade album ”Hafez” där hon skrev och arrangerade musik efter den persiske poeten Hafaz verk har gjort henne till ett känt namn. 2017 var hon solist för en 150-personer stark filharmonisk orkester som turnerade runt Europa, och just nu samarbetar hon med Erwin Khachikian som hon har släppt tre uppmärksammade låtar tillsammans med. Hon spelar för tillfället in sitt nya album som ska släppas under 2019.
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Erwin Khachikian

Erwin Khachikian är en skicklig musiker och producent som jobbat med musik i närmare ett kvarts sekel. Han har uppträtt på mängder av TV-program och festivaler och är även pianist i Serj Tankian’s (System of a Down) soloprojekt med över 100 uppträdanden jorden runt. Dessutom är han musikaliskt ansvarig för diverse festivaler. Bland annat ”Let her sing” i San Fransisco, en konsert som ger förtryckta och censurerade kvinnor från mellanöstern en scen att göra sin röst hörd på. Just nu samarbetar han med Niaz Nawab och de har släppt tre uppmärksammade låtar tillsammans.
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Tawab Arash

Tawab Arash föddes in i en musikalisk familj och tillhör den nya generationen av afghanska sångare. Han komponerar sin egen musik, behärskar flertalet instrument och har blivit en av de riktigt stora inom Afghanistans musikscen. Sedan han slog igenom med låten "Biya janam Biya" ("Kom min käraste, kom") har Tawab Arash vunnit ett tiotal prestigefulla musikpriser och har turnerat över hela världen med sin musik. 
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Panetoz 

Panetoz ställer på huvudet alla fördomar du haft om hur hiphop ska låta och hur man ska bete sig som förortskid från söder om Stockholm, världen. Ett sammansvetsat gäng som drivs av vänskap, glädjen i musiken och viljan att göra skillnad. Panetoz är folkfest.
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Tamanna Tabesh 

Tamanna Tabesh är en afghansk sångerska, låtskrivare och kompositör. Hon gjorde sin musikaliska debut med musikvideon Ashequana. Låten blev en monsterhit och hon blev snabbt en stjärna på den afghanska musikscenen. Tamanna har alltid varit fascinerad av musik, men framför allt Bollywoods unika uttryck så hon åkte till Indien för att studera och lära sig från mästarna inom genren. Nu använder hon den kunskapen för att färdigställa och lansera sitt första musikvideoalbum Safare Eshq. 
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

DJ Marjan 

DJ Marjan är en av de första kvinnliga iranska dj:arna som spelar populärmusik professionellt. Hon har i flera år imponerat på publiken med hur hon skickligt hanterar skivspelarna och skapar en festlig stämning med musikvalen. Med sin känslighet, fantastiska energi och positiva utstrålning kommer hon att få Skansen att gunga som aldrig förr. Missa inte henne! 
This image for Image Layouts addon

Shapor Bastansiar

Årets kapellmästare för Eldfesten är Shapor Bastansiar som är en väletablerad kompositör och pianist med rötter I Iran. 
Förutom att ha skapat en stor mängd musikaliska verk har han arbetat på Rudaki Hall i Tehran och har skapat flertal musikverk som har spelats av Los Angeles Philharmonic, Symphony Orchestra I Oberhausen och på Köln Radio Orchestra som han själv har dirigerat. Senaste åren har Shapor turnerat över världen med succéproduktionen "NINA - en berättelse om mig och Nina Simone", producerad av Riksteatern. Det är en stor ära att välkomna Shapor till Eldfesten på Skansen.
This image for Image Layouts addon

Parvaz Dansensemble

Med inspiration från konsten och poesin i det gamla persiska riket och med en bakgrund av studier i traditionella danser från Iran och Centralasien, skapar Parvaz Dansensemble uttrycksfulla scenproduktioner fyllda med poetiska moment, medryckande rytmer och extatiska snurrar. Gruppen består av fyra artister som alla har en lång bakgrund som professionella dansare. 
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Yakumbé

”Yakumbé är ett slagverkskollektiv som blandar folksånger med rytmer från alla världens hörn, resultatet blir en unik upplevelse!I 2015 släpptes första skivan ”Yakumbé”, som sammanfattar gruppens 23-åriga musikaliska utforskning. Nu, i andra skivan ”Rinkebysvängen”, har de riktat fokus mot att undersöka främst svensk folkmusik och vad som händer när olika folkmusiktraditioner möts och flätas samman. ”
Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Gabriel Drakefall

Gabriel Drakefall är en mångbegåvad artist som började inom teatern och har genom åren jobbat som allt från modell till regissör. Det bestående har alltid varit en vilja att experimentera med olika konstformer, och en gnista tändes när han började jobba med eld. Men eld räckte inte. Det gick att göra det ännu mer intressant, att ta det längre – både bildligt och bokstavligt. Tillsammans med eld och styltor blev Drakefall en livs levande drake, praktfull och farlig som älskar att hänföra och underhålla.
This image for Image Layouts addon

Ice theater of Stockholm

Stockholms Isteater skapades 2017 av Isabelle Ragnarsson och är en dansgrupp på is, men även en plattform för samarbete, skapande och uppvisning. De erbjuder utbildningar och workshops inom dans, koreografi och rörelser – både på och utanför isen – för att sprida den glädje som isdans ger. De kommer att uppträda tillsammans med konståkaren Sterre van der Gouw från Holland som dansar med eld på isen. 

Videoklipp
This image for Image Layouts addon

IGNITED

"IGNITED är en svensk eldgrupp som kännetecknas för att leverera intensiva pyrotekniska eldshower runt om i Sverige och Europa. Med eldartister som uppträtt med bl.a Burnt out punks, Brolle, Joe Labero samt medverkat på TV i Nyår på skansen och Let's dance, framträder de nu själva under egen regi som eldgruppen IGNITED. Nu med ambitioner att ha hela världen som sin arbetsplats. I grunden en eldduo, men som ibland ackompanjeras av fler artister och medverkar i större produktioner. 
I sina specialdesignade kostymer och mystiska masker satsar IGNITED på att leverera en eldshow som Eldfesten aldrig tidigare har beskådat.“
This image for Image Layouts addon

Sterre van der Gouw

Sterre van der Gouw upptäckte kärleken till konståkning redan som åttaåring, och bara några år senare adderade han eld till uppvisningen. Blandningen av is och eld kändes som magi! Fram till 2016 tävlade han i klassisk konståkning i de holländska mästerskapen, men han slutade aldrig utveckla sin eldshow. Ljudet av eld som färdas blixtsnabbt över isen är beroendeframkallande och anledningen till att han älskar vad han gör.    

Videoklipp
This image for Image Layouts addon

Mahsa och Patrik 

Uzundara är en folkdans från Azerbajdzjan. Den är lyrisk och vacker och dansas traditionellt av brudpar vid bröllop. Mahsa och Patrik har gjort sig kända för att bjuda sin publik på denna och flera olika stilar under sina föreställningar, bl a soufi, persisk folkdans, balett, traditionella latino – och svenska folkdanser. Under Eldfesten på Skansen bjuds publiken på ett stort spektrum av Mahsas och Patriks breda repertoar.
This image for Image Layouts addon

Nalle Clown

En fantastisk föreställning för alla. Humor, värme och clownens klassiska väska fylld med förundran, följ med på Nalle Clowns upptäcktsfärd där han finner fjärilar och andra magiska ting. Nalle Clowns show är språklös och anpassad för alla åldrar.
This image for Image Layouts addon

Naneh Sarma

Nanehsarma (moderfrost) är den persika sagofiguren dyker alltid upp vid Norouz högtiden. Hon som symboliserar slutet av vintern och kylan och är Kär i Amo Norouz  (vårens herre) men kan aldrig når honom och försvor sig vid sitt möte  med Amo Norouz och missar detta kärleksmöte varje år. Naneh samma gestaltas i år av den  fyra meter långa marionetten  Samita som kommer ursprungligen från Chile som en vilsen sameflicka i Sydamerika. Men i Sverige så blev hon en brobyggare för olika kulturer .
This image for Image Layouts addon

Haftsin dans

Haftsin-gruppen är vårens budbärare som med dess vackra klänningar (från olika regioner i Iran) symboliserar enighet och fred. De startar hela ceremonin när de tänder de sju eldar som sedan kommer användas för eldhoppning. Efteråt genomför de en dans med Haftsins sju element för att uttrycka Noroozs budskap om enighet, fred och den blomstrande naturen och livet.
This image for Image Layouts addon

Husband 

Eldfestens eminenta husband består av dessa fantastiska musiker under ledning av kapellmästaren 
Shapor Bastansiar:

Shokufeh Pariyab - Daf, Taraneh Pouryousef - Tvärflöjt , Liliana Zavala - Slagverk, Farrokh Hedayati - Trummor, Ramin Yousefi - Bas, Johan Moberg - Gitarr, Agnes Darelid - Trombon
Anna Manell - Viola, Elin Andersson - Trumpet
Elin Thorsell - Fiol, Gunilla Lindberg - Fiol 
Isabelle Andö - Fiol , Knapp Brita Pettersson - Fiol
Maria Jonsson - Viola, Mia Dahlgren - Cello
Niklas Dahlin - Sax, Roman Hassas - Keyboard
Tove Brandt - Bas, Yahya Ahmadzai - Tabla

The Fire show

Upplev en spännande eldshow med fantastisk utsikt över Stockholm Stad ackompanjerad av persiskt musik som utförs av en av Sveriges största pyroteknikaktörer.

ELDHOPPNING

Att hoppa över små eldar är det mest centrala i eldfestens firande. En gammal, folklig tradition där man lämnar det gamla årets besvär och trötthet bakom sig och med eldens styrka hämtar ny kraft inför det kommande året. När du hoppar över elden ska du ropa: "mitt gula till dig! Ditt röda till mig!". Det gula symboliserar trötthet och sjukdom och det röda står för kraft, energi och kärlek.

Barnaktiviteter

Eldfesten är lika mycket barnens högtid som de vuxnas. Upplev sagoläsning, ansiktsmålning, clowner, konståkning, eldsprutare och mycket mer. Barnaktiviteterna börjar redan kl 17:00.

MAT

Skansen kommer att vara fylld med olika tält, många av dem erbjuder mat av olika slag. Det kommer att finnas ett stort utbud av olika iranska rätter där huvudrätten är den varma persiska soppan ash reshte. En eldfest är inte en eldfest utan denna folkrätt. Nudlarna i soppan symboliserar lycka och framgång i livet.
Flertalet foodtrucks kommer att finnas på plats för att servera läckra maträtter!

Producent

Image

SAMARBETARSPARTNER

Image
Image
Image

Eldfestskommitté består av föreningar:

Persis
Earth for everyone
X-cons
© Copyright ELDFESTEN
POWERED BY HIVA RELATIONS